EU: Control the public shelters of Romania!

/EU: Control the public shelters of Romania!

Vis respekt for rettighetene til rumenske gatehunder. Respekt for alt liv!

Internasjonale protester organiseres periodevis fra Columbia, Egypt, Sveits og USA – dyrevenner gjør opprør mot den nye loven som promoterer innhenting og drap på alle gatehunder i Romania.

Tusenvis av hjemløse hunder blir brutalt fanget og sendt til grusomme kenneler hvor de har 14 dager på seg til å bli gjort krav på av en eier eller bli adoptert. Disse overgrepene skjer daglig over hele Romania. Mange av tilfellene rapporteres til myndighetene, men de har valgt å ignorere dem.

5. mai besøkte representanter fra ROLDA Gatehunder fra Romania det statlige dyremottaket i Galati. Selv om noen utbedringer er gjort de siste månedene, er stedet fremdeles en dødsleir. I lokalmedia gjentar myndighetene at den nye loven skal følges og at hunder vil bli avlivet når mottaket er fullt. For øyeblikket huser mottaket rundt 800 hunder og virker allerede overfylt.

 dog_bread1Forholdene ved de offentlige mottakene er grusomme over hele Romania – hundene er stuet sammen i små, mørke og skitne kenneler hvor de ofte får skader. Hunder sulter og får ikke veterinærtilsyn. Mens de holdes innesperret i disse dødsleirene, er de ofte i en sjokktilstand som bare kan kureres med tålmodighet og terapi. Mange vil ha traumer resten av livet.

Hvorfor er det så få hunder som adopteres bort?

  • Hundene er stadig utsatt for smittsomme sykdommer;
  • Hundene får ingen vaksiner og dette øker dødeligheten blant valper og unge hunder (spesielt).
  • Hunder som lider av valpesyke regnes som ‘normalt’ og disse hundene plasseres ikke engang i karantene. Det finnes ingen dokumentasjon på at hunder blir vaksinert/revaksinert eller sterilisert. Det finnes ingen dokumentasjon på at kenneler blir regelmessig rengjort og desinfisert – noe som tar motet fra lokalbefolkningen som ønsker å kunne besøke et rent, trygt mottak for å kunne adoptere en venn for livet, heller enn å ende opp med mareritt etter å ha besøkt et hundefengsel hvor hundene så vidt klamrer seg til livet, hvor hunder spiser hverandre for å overleve, hvor lukten av død bare døyves av lukten av møkk.
  •  Mange potensielle adoptivforeldre blir motløse når syke hunder som bor side om side med ‘friske’ hunder eller tydelig engstelige hunder blir presentert som gode kandidater for adopsjon.
  • Å presentere et utvalg sosiale hunder for potensielle adoptivfamilier ville øke adopsjonsandelen. Besøkende viser motvilje mot å adoptere en valp som bor i samme kennel som en hund som lider av dødelig valpesyke – spesielt om valpen ikke er vaksinert er det store sjanser for at valpen vil dø i armene på sin nye familie etter kort tid.
  • På grunnlag av disse forholdene, er det en dårlig ide å ta med barn på besøk ved et offentlig dyremottak. Om man ser bort i fra blodet og hundenes åpne sår, er risikoen for loppe- og flåttbitt, den grusomme stanken, det dårlige renholdet og sykdom med på å gjøre en potensiell god gjerning til et mareritt mange unngår.

Dette er bare noen av de mange årsakene til at mesteparten av lokalbefolkningen unngår å besøke et offentlig dyremottak, selv om de er engasjerte og medfølende dyrevenner. Det er for opprørende, en for stor risiko for egen og familiens helse å besøke disse stedene.

 

Vi minner om at den nye loven gir rumenske hunder kun 14 dagers frist på å bli adoptert eller gjort krav på av eventuell eier.

4

 

Hvem kommer til å adoptere hunder fra de statlige dyremottakene?

 

Personer med et åpent sinn som besøker disse stedene med hjertet fylt av medfølelse og håp, drar derifra med tårer i øynene fordi de ikke kan ta inn over seg den virkeligheten hundene lever i dag etter dag. Når selv disse menneskene flykter fra mottakene, hvilket håp har da hundene?

EU sitt regelverk jobber for å begrense (ved å gjøre det vanskeligere) antallet rumenske hunder som eksporteres til andre land. Nye krav legges til de allerede eksisterende. Noen krav gjelder hundenes generelle helse. Andre forskrifter og regler fra Romania tilpasses EU standarder og disse refererer til ‘minimumskrav’ et dyremottak må oppfylle for å kunne drives lovlig.

ROLDA Gatehunder fra Romania ber EU delegater om å dra på inspeksjon til tilfeldige mottak i Romana og forlange at ANSVSA tar det lovlige, korrekte og humane ansvaret for å stenge disse dødsleirene inntil de er ombygd og oppdatert slik at de oppfyller EU sine standarder, som fastsatt i gjeldende lover og regler.

Etter 14 dager kan en hund som er fanget inn fra gaten og brutalt transportert til et offentlig mottak lovlig avlives.

6

Vi har sett at hunden har så godt som ingen sjanse for å bli adoptert. Dersom hunden ikke bare var kommet bort og blir gjort krav på av familien sin – hva slags sjanse har den til å unngå døden?

Det finnes hundrevis av rapporter om hunder som ankommer mottakene med ben- eller ribbensbrudd – et resultat av innfangingen eller transporten. Noen av hundene ankommer mottakene i god behold, for deretter å gå en langsom død i møte – dag etter dag. Sultne hunder spiser hverandre for å overleve.

Mange hunder har ikke tilgang til friskt vann. Selv om loven krever det, er veterinærtilsyn for hunder som har skader så godt som ikke-eksisterende. Hunder dør av skader som er mulig å kurere fordi de ikke får behandling i tide og skadene blir infisert. Dette er ikke human avlivning.

Når ressursene finnes tilgjengelige, men et levende vesen (i dette tilfellet en hund) forhindres fra å få medisinsk hjelp – er dette en EU-standard som Romania bare har tatt til etterretning?

Historien viser at løsninger som har fungert godt i et land ikke nødvendigvis virker i et annet pga. kulturforskjeller, utdanning, politiske-, religiøse og økonomiske forskjeller. Romania ble medlem i EU i 2007 med alle sine problemer i bagasjen. Romania ble ikke bedt om å etterlate sine sosiale eller økonomiske problemer på grensen når de ble godkjent som medlemsland.

Om eksporten av rumenske hunder til EU har blitt et problem som krever nye restriksjoner og begrensninger fra EU, er det like naturlig å kreve at EUs øvrige regelverk blir anvendt (og godkjennes om det brukes korrekt) i selve Romania. Når man tar i betraktning nivået av korrupsjon og den dårlige økonomien, bør EU kreve strenge godkjenningsrutiner for å sikre at de offentlige dyremottakene møter minimumskravene for lovlig drift (tilpasset EU-standardene) med tanke på sikkerheten til mennesker som adopterer en hund derfra og for dyrenes trygghet og trivsel.

Å sette krav til at Romania skal holde sine problemer innenfor landegrensene og å gjøre det vanskeligere for mennesker fra andre EU land å adoptere en hund fra Romania er ikke en sunn tilnærming til problemene.

 

 

Hei! Jeg skriver dette brevet til deg fordi jeg er rystet over forholdene i Romanias offentlige dyremottak og kenneler. Jeg har full forståelse for at når to millioner gatehunder og mennesker skal leve sammen, er det en vanskelig situasjon og at det av og til kan skje tragiske hendelser. Ingen ønsker å leve i et land hvor menneskers sikkerhet og helse er i fare. Generasjoner av rumenere fødes og lever omgitt av hunder hver eneste dag. NGO sitt arbeid med å redde inn fra gaten og å tilby husly til en stadig økende bestand av hjemløse dyr er overveldende. Etter som fremskrittene sakte kommer til syne, responderer lokalmiljøet til disse dyretragediene. Den seneste utviklingen er den nye loven/forskriftsendringen som tillater masseavlivning av gatehunder etter 14 dager, dersom hundene ikke har blitt adoptert bort. Og mange mennesker er villige til å redde en hund fra de offentlige kennelene. Dessverre motarbeides lokalmiljøets positive innstillinger av de forferdelige forholdene ved de offentlige dyremottakene – den grusomme stanken, de møkkete kennelene, den forferdelige og inhumane måten hundene tvinges til å leve på. Det er nesten ikke mulig å besøke disse mottakene uten å frykte for egen helse, og synet av de lidende dyrene gjør sterke, følelsesmessige inntrykk. Dette tatt i betraktning, må lokalbefolkningen være svært modige for å besøke mottakene for å adoptere et dyr, eller leve i vissheten om at disse innfangede hundene vil bli drept. Romania har siden 2007 vært medlem i EU. EU gav midler til rabiesvaksinasjon av Rumenske hunder og har antagelig også gitt støtte til andre dyrevelferdsprosjekter. Med tanke på korrupsjonsnivået og myndighetens likegyldighet hva gjelder å løse problemet med hjemløse dyr, oppfordrer jeg deg om å sende offisielle representanter for å kontrollere tilstanden ved de offentlige dyremottakene og å forlange øyeblikkelige tiltak ved de mottakene som drives i strid med loven eller ikke oppfyller EU sine minimumskrav. Livene til tusenvis av hunder står daglig i fare i disse skitne kennelene. Likeledes helsen og sikkerheten til de rumenere som bryr seg om dem. Du har mulighet til å forandre fremtiden deres! Med vennlig hilsen,